ΣΤΟΧΟΣ
Η παρούσα έρευνα επικεντρώνεται στη δεύτερη από τις δύο πρώτες ύλες που συμμετέχουν στην παραγωγή της ρετσίνας, το ρετσίνι. Θα αναδειχθούν, συγκεκριμένα, τα χαρακτηριστικά του ρετσινιού και οι διαδικασίες με τις οποίες ο χαρακτήρας του συντελεί στη δημιουργία των μοναδικών χαρακτηριστικών της ρετσίνας, ενός από τα δημοφιλέστερα κρασιά της Ελλάδας.
Με επίκεντρο το ρετσίνι, θα μελετηθεί η παραγωγή και η χρήση του στο πλαίσιο της οινοποίησης των οίνων που ανήκουν στην κατηγορία «Ρετσίνα – Ονομασία κατά Παράδοση».

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
Για τη διενέργεια της έρευνας δημιουργούνται διαφορετικά πρωτόκολλα οινοποίησης τα οποία στοχεύουν στη διερεύνηση της συνολικής ποιότητας του χαρακτήρα του ρετσινιού, όπως αυτός εκφράζεται στο πλαίσιο της οινοποίησης της ρετσίνας. Η μεθοδολογία γίνεται με τρόπο που να εξασφαλίζει την επαναλειψιμότητα και την ακρίβεια των συμπερασμάτων.
Η αξιολόγηση του συνόλου των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ρετσινιού που έχουν εκχυλιστεί στο γλεύκος γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσω οργανοληπτικών και μέσω ενόργανων χημικών αναλύσεων.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Η έρευνα της «ΑΣΤΥ ΕΕ» επικεντρώθηκε σε μία από τις δύο πρώτες ύλες που συμμετέχουν στην παραγωγή της ρετσίνας, το ρετσίνι. Εξετάστηκαν δύο διαφορετικές ποιότητες ρετσινιού που συλλέχθηκαν με διαφορετικό τρόπο: η μία με παραδοσιακό τρόπο και η δεύτερη με βιώσιμο τρόπο. Επίσης, εξετάστηκαν και ρετσίνια δύο διαφορετικών μικροκλιμάτων.
Κατά τον πρώτο χρόνο της έρευνας «ΑΣΤΥ ΕΕ» παρατηρήσαμε την επίδραση που έχει η χρήση ρετσινιού που συλλέχθηκε με διαφορετικό τρόπο και από διαφορετικό μικροκλίμα στη διαμόρφωση του χαρακτήρα της ρετσίνας. Σε αυτόν τον δεύτερο χρόνο της μελέτης, οι καταγραφές μας για την αλληλεπίδραση γλεύκους – ρετσινιού εντοπίστηκαν εκ νέου, επαληθεύοντας την υπόθεση μας περί άμεσης σχέσης μεταξύ της έκφρασης της ρετσίνας και της ποιότητας του ρετσινιού.
Κατά τον πρώτο χρόνο της έρευνας «ΑΣΤΥ ΕΕ» παρατηρήσαμε την επίδραση που έχει η χρήση ρετσινιού που συλλέχθηκε με διαφορετικό τρόπο και σε διαφορετικό μικροκλίμα στη διαμόρφωση του χαρακτήρα της ρετσίνας. Τόσο στον δεύτερο χρόνο όσο και σε αυτόν τον τρίτο χρόνο της μελέτης, οι καταγραφές μας για την αλληλεπίδραση γλεύκους – ρετσινιού εντοπίστηκαν εκ νέου, επαληθεύοντας την υπόθεση μας περί άμεσης σχέσης μεταξύ της έκφρασης της ρετσίνας και της ποιότητας του ρετσινιού.