ΧΑΛΕΠΙΟΣ ΠΕΥΚΗ

(PINUS HALEPENSIS)

Η Χαλέπιος Πεύκη (Aleppo pine, Pinus halepensis) που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ρετσίνας, ενδημεί στην περιοχή της Μεσογείου (στο Μαρόκο, τη Λιβύη, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κροατία, την Ελλάδα, τη Συρία, την Ιορδανία, τον Λίβανο και το Ισραήλ). Πρόκειται για ένα δέντρο ανθεκτικό στην ξηρασία και απαντάται συνήθως σε θερμά και ασβεστώδη εδάφη και χαμηλά υψόμετρα, χωρίς αυτό να αποκλείει την πιθανότητα ανάπτυξης μέχρι και 1.700 μέτρα. Στην Ελλάδα, βρίσκεται στην Πελοπόννησο, στα Ιόνια νησιά, στην Κεντρική Ελλάδα, στην Εύβοια, στις Σποράδες και στη Χαλκιδική.

ΡΗΤΙΝΗ

Ρητίνη (ή ρετσίνι) είναι έκκριση υδρογονανθράκων των κωνοφόρων δένδρων. Τα πιο σημαντικά προϊόντα της ρητίνης πεύκου είναι το τερεβινθέλαιο και το κολοφώνιο, τα οποία χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς στη βιομηχανία.

ΡΗΤΙΝΕΥΣΗ

Η εξαγωγή του ρετσινιού (ρητίνευση ή ρητινοσυλλογή) γίνεται από παραγωγικά δέντρα με πελέκηση και με αποφλοίωση με τσεκούρι του κορμού ενός ώριμου πεύκου. Η πελέκηση ή η αποφλοίωση (κατά την οποία μια φλοίδα δέντρου αφαιρείται χωρίς να τραυματίζεται όλο το δέντρο) αρχίζει συνήθως από τη βάση του δέντρου και προχωρεί στο ανώτερο δυνατό ύψος που μπορεί να φτάσει ο ρητινεργάτης.
Η ρητίνευση γίνεται συνήθως κάθε δέκα έως 15 ημέρες μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου. Οι ρητινοσυλλέκτες συνήθως ανοίγουν πληγές πλάτους 11-12 εκ.. Η ρητίνη συλλέγεται σε δοχεία στερεωμένα στον κορμό του δέντρου.